Dzisiaj jest
Kuchnia z miłością zamiast gotowych kanapek z supermarketu
Information
22 maj 2020 - FORUM RODZICÓW

99161533 289428485425526 3479858936457199616 nprof. Jakub Isański
socjolog


W czasach, gdy coraz więcej ludzi nawet kanapki na drugie śniadanie kupuje gotowe w sklepie lub na stacji benzynowej, warto przypomnieć sobie smak domowego jedzenia. Domowe pieczenie pierników na Boże Narodzenie czy przygotowywanie posiłków świątecznych to nadal jeden z powszechnie praktykowanych zwyczajów świątecznych. Mimo, że w sklepach możemy kupić wszelkiego rodzaju potrawy z napisem ’home-made’, nadal nie brakuje chętnych do ich samodzielnego przygotowywania w domu.

Warto jednak uświadomić sobie, że wiele z nich możemy przecież wykonać sami. Jest to tym bardziej atrakcyjna propozycja, że może okazać się doskonałą okazją do współpracy w rodzinie, spędzenia czasu z dziećmi (no, może poza domową produkcją nalewek). Przygotowane w domu jedzenie jest smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. Z badań socjologicznych wynika, że zdecydowana większość Polaków nadal spożywa posiłki głównie w domach, zazwyczaj przygotowując je samemu. Powszechne jest również spożywanie trzech posiłków dziennie o stałych porach, jest to zatem także okazja do spotkania domowników przy wspólnym stole.

Co można zrobić samemu w domu? Chociażby szeroką gamę dżemów, konfitur i powideł (a przy okazji dowiedzieć się, na czym polegają różnice pomiędzy nimi). Do tego soki owocowe i warzywne oraz różne półprodukty, które można potem wykorzystywać podczas przygotowywania posiłków. Względnie łatwy jest także wypiek chleba, bułek, drożdżówek i najróżniejszch ciastek, a ugniatanie ciasta drożdżowego i formowanie różnych kształtów do wypieku do wymarzone zajęcie dla dzieci w każdym wieku. Bardzo łatwe jest także wykonanie domowych mieszanek różnych płatków i owoców na musli. Możliwość natychmiastowego zjedzenia efektów własnej pracy to zarazem  gwarancja, że rozpoczęty proces uda się doprowadzić do końca - a to, zwłaszcza w odniesieniu do młodszych dzieci nie jest wcale łatwe (zachęcenie do wspólnego sprzątania po jest niestety trudniejsze, to najmniej atrakcyjna część całego procesu). 

Na rynku wydawniczym, a w ostatnich tygodniach - zwłaszcza w Internecie, jest bardzo dużo  przepisów na domowe jedzenie robione w domu. Można znaleźć przepisy na potrawy nadające się do przygotowania z dziećmi. Nie trzeba dodawać, że domowe przetwory, zazwyczaj kojarzące się ze spiżarnią babci, mogą stać się stałym składnikiem domowych posiłków i podwieczorków, a ich przygotowanie - elementem budowania relacji z członkami rodziny i okazja do budowania rodzinnej atmosfery i wspólnych wspomnień.


Zdjęcie ilustracyjne/fot. Elżbieta Lachman 

336x280 Zagrozenia